STEPHANIA ROTUNDA

STEPHANIA ROTUNDA

A Stephania rotunda (Menispermaceae) egy fontos hagyományos gyógynövény, amely Délkelet-Ázsiában nő. A szárakat, leveleket és hagymákat évek óta használják népi gyógymódokban Kambodzsában, Laoszban, Indiában és Vietnamban különféle betegségek, például asztma, fejfájás, láz és hasmenés kezelésére. A Stefánia rotunda hagyományos használatát a délkelet-ázsiai országokban (Kambodzsa, Vietnam, Laosz, India) jegyezték fel. A Stefania rotunda különböző részeit felhasználták a hagyományos orvoslásban mintegy 20 egészségügyi állapot kezelésére.

A fitokémiai elemzés 40 alkaloidot azonosított. A gyökerek főleg tetrahidropalmatint (ITHP), a gumók cefarantint és xilopinint tartalmaznak. Ezenkívül a kémiai összetétel régiónként és betakarítási időszakonként változik. Az alkaloidok körülbelül 10 különböző farmakológiai aktivitást mutattak. A sinomenin, a cepharanthin és az lstepholidin a legígéretesebb összetevők, amelyeket embereken teszteltek.

A farmakokinetikai paramétereket hét vegyület esetében vizsgálták, köztük a három legígéretesebb vegyületet. A toxicitást a liriodenin, a lemerin, a ciklanin, a tetrahidropalmatin és az oxosztefanin esetében értékelték. Farmakológiai vizsgálatok igazolták a Stefania rotunda különféle felhasználásait népi gyógymódokban. A Stephania rotunda három legígéretesebb vegyülete, a sinomenin, a cepharantin és az lstepholidin, potenciális ólomvegyületek lehetnek számos orvosi tudományágban.
Vissza a blogra

Szólj hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.

1 of 5